|

GASTBLOG PATRICK: Socialisatie bij Stichting Zwerfkatten Amsterdam?

Mijn naam is Patrick en ik werk bij SAZ om katten te socialiseren. Hoe ik dat doe? In deze gastblog ga ik daar meer over vertellen.

Zoals ik in mijn eerste gastblog op deze site al noemde ben ik katten socialiseer bij Stichting Amsterdamse Zwerfkatten (kortweg SAZ).

Wat mij betreft het mooiste werk wat er is. Er is niets zo mooi als een bange kat die je na een periode van voorzichtig ermee werken begint te vertrouwen.

Ik zeg overigens telkens “bange” voor de leesbaarheid van deze blog. Eigenlijk bedoel ik een breed spectrum van schuw, getraumatiseerd, verwilderd etc. Natuurlijk maken we in ons werk ook veel moeilijke dingen mee, maar de keren dat je iets moois bereikt maken het allemaal wel waard.

Over de SAZ

De SAZ is opgericht in oktober 1994 door verschillende dierenbeschermingsorganisaties. De stichting is (zoals de meeste asielen) voor een groot deel afhankelijk van vrijwilligers en donaties (zowel financieel als voer, speeltjes en dergelijke). Met het brede takenpakket van de SAZ gaat het wat te ver om nu ineens alles wat we doen op te sommen. In andere blogs ga ik vast nog stilstaan bij andere aspecten maar voor nu beperk ik me even tot de katten die al bij ons opgevangen zijn en gesocialiseerd worden. Een volledige opsomming van ons werk is hier te vinden.

We hebben op de SAZ 5 reguliere kattenkamers, een quarantaine en een ziekenboeg. 1 van deze kamers wordt exclusief voor kittens gebruikt. Daarnaast wordt een deel van de kittens ook in pleeggezinnen opgevangen. In iedere kattenkamer zitten gemiddeld 10-15 katten. Dit is deels in hokken, maar het grootste gedeelte kan vrij bewegen in de kamers. De hokken worden gebruikt als katten net in de kamer zijn, te bang zijn, of niet goed overweg kunnen met andere katten. Wij zijn een tijdelijke opvang voor dieren die elders tussen wal en schip raken. Dieren die nog niet meteen plaatsbaar zijn voor een asiel bijvoorbeeld.

Werken met zwerfkatten

Iedere kat is natuurlijk anders en vraagt daarom om een andere benadering. Ze hebben voorkeuren in personen (het kan soms echt het verschil maken of je een man of een vrouw bent of een kat je accepteert) waardoor het goed is dat ik dit werk met een redelijk grote groep collega’s doe. Het allerbelangrijkste wat je in het werk moet hebben is geduld. In veel gevallen wil een kat in het begin echt niks van je weten en is een enkel keertje zelfs agressief. In dat geval is het mijn manier om een dier alleen maar te laten wennen aan mijn aanwezigheid, door bij het hok te gaan zitten en zacht tegen de kat te praten. Voorlezen is ook zoiets wat voor zulke situaties vaak genoemd wordt. Of zoals ik in mijn vorige blog benoemde, kattenmuziek te gebruiken.


Contact maken

Ben je eenmaal wat vaker bezig geweest met een kat en begint deze te ontdooien zijn er veel manieren om contact te maken. Je kunt kijken of voedsel een sterke motivator is voor de kat met natvoer of snoepjes. Andere mogelijkheden zijn spelen met veren, muizen, balletjes of wat dan ook. Weer anderen laten zich met een radiatorkwast al wel voorzichtig aanraken, maar zijn nog niet aan handen toe en laten dat ook merken.

Het is hierin heel belangrijk om op de lichaamssignalen van de kat te letten zodat je niet over de grens gaat. Alles gaat met kleine stapjes. Als we goed met een kat kunnen werken kijken we of deze los kan tussen de andere katten in de kamer. Als dit goed gaat wil dit nog weleens helpen omdat de meest sociale katten in een kamer het goede voorbeeld kunnen geven.

Hoelang blijven katten bij SAZ?

Er is geen vaste termijn hoe lang katten bij ons blijven. Uitgangspunt is dat ze uiteindelijk via een asiel naar een huisje kunnen. Plaatsingen in een gezin doen wij doorgaans niet zelf. In de praktijk is dit echter niet altijd mogelijk. In een enkel geval gaat een kat uiteindelijk door naar een permanente opvang zoals Stichting Kat in Nood. wanneer over een langere periode gebleken is dat een goede socialisatie niet haalbaar is of in het belang van de kat.

Ik hoop dat ik in deze gastblog een beetje een eerste indruk heb gegeven wat mijn werkzaamheden inhouden. Mocht je vragen hebben waarover je in een volgende blog meer zou willen weten kun je een comment achterlaten of een berichtje sturen op mijn Instagram https://www.instagram.com/raptor_rex_cats/

Stichting SAZ

Wil je meer informatie over Stichting Amersterdamse Zwerfkatten?
Hier vind je de website!

Lees ook deze blogs!

Mijzelf schminken als het PerfecteKat.nl Logo? – INCL. YOUTUBE VIDEO!
De Pers – Vachtverzorging van het Perzische kattenras + de gevaren…
GASTBLOG van Patrick – Muziek voor katten?
Kattentrimvlog – kijk een dagje met mij mee! + YouTube Video!

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten