Furminator

5 redenen om GEEN furminator te kopen

Wat word ik toch altijd een beetje boel verdrietig als de dierenwinkels en online petshops de Furminator nog steeds aanprijzen.

Helaas ligt deze horror “kam” nog steeds in de winkel, zo jammer. Want de Furminator richt echt alleen maar schade bij katten aan. In de talrijke reclames en YouTube filmpjes wordt beloofd dat de de “kam” alleen de losse haren verwijderd en het geen schade aan de vacht aanricht.

EDIT 2019: Ik ben fulltime kattentrimster en help met veel passie maandelijks rond de 100 á 140 katten met de vachtverzorging. Ik kom veel vachtproblemen tegen, zoals vilt, klitten of het gebruik van minder geschikte materialen. 
Ik heb deze blog niet geschreven om mensen te pesten, vermaak of verkeerd te informeren. Juist mijn liefde voor katten heeft mij deze blog doen schrijven. Ik zie namelijk wekelijks katten die met regelmaat en voor langere tijd met de Furminator zijn gekamd. En juist doordat ik zoveel vergelijkingsmateriaal heb omdat ik zoveel katten behandel, zie ik een hoop ellende van deze Furminator. 

Furminator
Wake up call! Hij maakt wel degelijk de vacht stuk en de schade is vaak nog lang te zien of helemaal niet meer te herstellen. Gelukkig gebruiken veel trimmers deze “kam” niet (meer) en is er op verschillende sites en Facebookpagina’s een sterk tegengeluid te horen. Hulde!
Wordt vooral lid van de Facebookpagina: Vacht- Vel en Verzorging. Hierin kun je super veel informatie vinden over vacht- huid en katvriendelijk trimmen.

Twijfel jij nog of je een Furminator moet aanschaffen? Of heb je ‘m al in huis? Lees dan snel verder, want ik geef 5 redenen om deze nare “kam” niet meer te gebruiken. Helemaal onderaan deze blog staat een veel katvriendelijker én goedkoper alternatief.

1. Furminator = Scheermes met een handvat

Als wij de Furminator nu eens onder de loep nemen, zie je twee cruciale punten waar de producent de plank volledig heeft misgeslagen.

De kop
De kop is eigenlijk niets anders dan een grof scheermes. Het is niet te vergelijken met een kam, het snijd letterlijk de vacht kapot

Furminator

Het handvat
De Furminator heeft een stevig handvat. Een handvat zit meestal op producten om grip te hebben, maar ook om extra kracht te zetten.

furminator

De combinatie scheermes met handvat maakt dat je extra kracht kan zetten om de vacht te verwijderen en dus kapot te trekken. Als trimster zijnde, scheer ik alleen vachten die vervilt zijn. Waarom zou je zelf jouw kat willen scheren met een waarschijnlijk gezonde vacht?

2. Beschadigd huid en vacht

Er bestaat helaas geen enkele kam die jonge haren, gezonde haren, beschadigde haren of oudere haren kan onderscheiden. Dus de Furminator kan dat ook niet. Erger nog, deze “kam” trekt alles waar je hem overheen haalt eruit en scheert de dekharen kort. De vacht gaat kapot en hiermee de kostbare bescherming voor de huid. Door de scherpe puntjes aan de uiteinde heb je ook nog eens dikke kans dat je de tere huid van de kat kunt beschadigen.

Furminator

Wanneer de huid van een kat beschadigd, wordt de huidflora verstoord. “Huidflora?” hoor ik je denken. Ja als die beschadigd, maakt dit kort gezegd de kat vatbaarder voor invloeden van buitenaf. (Ik kan hier uren over praten, maar ik probeer het beknopt te houden.) Denk aan vatbaarder voor parasieten, ziektes, allergenen etc. De vacht is een soort ozonlaag voor de huid, als je die vacht wegtrekt, zit er een gaatje in deze ozonlaag.

De schade van de Furminator is vaak nog maanden na gebruik te zien en wordt gekenmerkt door kleurverschillen en verschillende lengtes in de vacht.
Lees hier nog meer informatie over de functie van de vacht en huid.

 

3. Kammen tot de kat kaal is en slechtere kwaliteit vacht

De vacht van onze poezebeesten zit erg los. Je kunt een kat letterlijk helemaal kaal kammen als je niet op past. Een reden voor de losse vacht is dat als een kat langs iets loopt, of wordt aangevallen, hij niet snel ergens in blijft hangen. De wol zorgt er namelijk voor dat de huid wordt beschermd.

Dekharen doen soms wel 2 jaar om tot volle lengte te groeien. Onderwol kan zich binnen 6 weken alweer ontwikkelen. Wanneer de de hele ondervacht verwoest met de Furminator, wordt de natuurlijke verhaar cyclus verstoord. De wolharen worden in rap tempo weer aangemaakt en zorgt het dat de kwaliteit minder is als voorheen = slechtere vacht = meer kans op klitten/vilt.
Lees hier meer over vilt in de vacht.
En lees vooral deze uitgebreide blog of deze blog over ontwollen. Furminator

4. Het doet de kat pijn

Als dit al niet een van de belangrijkste redenen is! Katten laten pijn bijna niet merken. Maar het gesjor en getrek aan de vacht en dus de huid is absoluut kat- onvriendelijk.

Furminator

5. De prijs

Mensen! Hallo, letten wij even op? Deze “kam” kost gemiddeld € 35,00 en de nepperds beginnen ook bij ongeveer € 15,00. De kammen die ik in mijn trimkoffer heb zijn nog goedkoper. Absoluut zonde van jouw geld, al helemaal als je bovenstaande feiten hebt gelezen.

Nog niet overtuigd?

Laat je alsjeblieft niet verleiden om deze “kam” te kopen. Ookal lijkt het zo geweldig te werken aangezien er enorme bergen met haar van jouw kat af komen. Je denkt wellicht: “Zo, dat heb ik niet meer in huis!”. Zoals je hierboven hebt gelezen, maak je de vacht stuk, beschadig je de huid en verstoor je de rui cyclus.

Ik hoop dat ook dierenartsen en dierenwinkels gaan inzien wat voor horror kam de Furminator is. Spread the word!

Gebruik liever een metalen combikam, slickerborstel (korte zachte haaltjes) of haal de losse haren weg met een microvezeldoekje. Hiermee richt je veel minder schade aan. Lees hier meer over hoe je de vacht zelf op een vacht- huid- katvriendelijke manier kunt verzorgen. Ben je het niet eens? Wil je geen advies aannemen van een professional? Stuur mij gerust een mailtje via: info@perfectekat.nl

Wil je voor een klein prijsje de juiste kammen in huis hebben? Shop deze HIER.
Lees ook deze blogs!

YouTube aflevering 9: Bitiba.nl Shoplog

6 redenen om jouw kat binnen te houden

Interview: Het belang van een Seniorencheck – Dierenarts Kyra

Like PerfecteKat.nl op Facebook!
Banner Natural Greatness Natuurlijke dierenvoeding

10 reacties op “5 redenen om GEEN furminator te kopen

 • Toen ik mijn allereerste afghaanse windhond kocht, is mij deze door de kennel ook voorgesteld, en deze dan ook gekocht. Maar ik kon er niks mee. Constant zat die vast in de ondervacht, het mes leek wel bot. Nochtans is het eentje van het gekende merk. En trouwens haal je er niet alleen ondervacht mee weg, maar ook de haren die je net wil behouden. Wanneer je voelt aan de tanden van dit ding, dan weet je onmiddellijk dat aanraking met de huid van het dier moet vermeden worden. Je kan makkelijk de huid kwetsen. Ik vond het een lomp en onhandig ding. Ik gebruik inderdaad zo’n borstel met kapjes op de pinnen, zoals hierboven afgebeeld, om alle losse haren er makkelijk uit te halen en het werkt een stuk vlugger, en vooral,… veilig!

  Beantwoorden
 • Wat een onzin!!
  Iedereen weet dat je niet met wat dan ook op de huid van een dier moet drukken. Zodra ik mijn furminator pak, komt mijn kat heel snel naar mij toe om onder handen genomen te worden. Hij gaat er voor liggen, zodat ik hem rustig en zachtjes kan behandelen.
  Hij geeft zelf aan wanneer hij er flauw van is…….en dat is niet na 1 minuut. Hij blijft zeker een kwartier liggen.
  Zijn vacht is nog nooit zo mooi en zacht geweest.

  Beantwoorden
  • Hi Anja,

   Allereerst bedankt voor je reactie,
   Wat fijn om te horen dat jouw kat kammen niet als onprettig beschouwd! Je zegt het volgende: “Iedereen weet dat je niet met wat dan ook op de huid van een dier moet drukken.” Helaas kom ik wekelijks het tegenovergestelde tegen op de trimtafel. Ik zie kattenvachten die lange tijd zijn behandeld met de Furminator en deze zijn vaak in schrikbarend slechte conditie. Kleurverschillen, afgebroken haren, dof uiterlijk en broze kwaliteit/snel klittend. Er is duidelijk te zien dat de Furminator actief en met veel druk is gebruikt.

   Wat jammer dat je mijn blog “onzin” noemt, de verwoestende werking wordt onderbouwd door steeds meer dierenartsen/dermatologen en heel erg veel trimsters. Er bestaat helaas nog geen enkele kam die jonge en oude haren van elkaar kan scheiden en selectief kan kammen. De Furminator is te vergelijken met een scheermes, hij trekt en “scheert” letterlijk alles af wat hij tegenkomt. Daarbij beschadigd hij de haarzakjes en verstoord hij de natuurlijke vachtcyclus. Ik verwijs je graag naar het volgende artikel van mijn collega trimster Jet Bijen: https://drive.google.com/file/d/0B2uIaSrJp5DrQklOemVmZy1GWU0/view

   Mocht je verder nog vragen of opmerkingen hebben, neem dag gerust contact op!
   Vriendelijke groeten,

   Desiree

   Beantwoorden
 • Ik moet het eens zijn met de eerste reactie. Je moet inderdaad helemaal niet drukken. Heel zachtjes doen. Zoals je zelf al aangeeft zie je het vaak voorbij komen en je vermeld daarbij dat er hard gedrukt word. Daar is het ding niet voor bedoelt. En natuurlijk niet te vaak doen, 1 keer per 10 dagen/2 weken is voldoende. Tenminste voor mijn kortharige katten.

  Beantwoorden
  • Desiree schreef:

   Hoi Hans,

   Wat jammer dat je het advies van professionals niet ter harte neemt. Wij (trimsters, dermatologen en dierenartsen) zien dagelijks de nadelen van deze kam en deze is op geen enkele manier “goed” te gebruiken.
   Waarom het zo een slechte kam is heb ik in deze blog en een eerder antwoord op een lezer al verteld. Je hoeft er uiteraard niets mee te doen, maar ik hoop dat je toch wat met het advies wilt doen en jouw katten met vachtvriendelijke kammen wilt gaan verzorgen. Er zijn namelijk veel betere alternatieven.

   Alsnog dank voor het bezoeken van mijn website en je reactie,

   Groetjes Desiree

   Beantwoorden
 • Wij hebben 2 pixie bob katten ik heb nooit gelet op haren van die beesten. zou het niet zo zijn dat het bij alle katten verschild. Die van mij gaan in een badkuip voor een paar uur per week. Niet omdat het moet maar deze kattensoort houd er van.Mijn advies is geef ze veelzijdig voer,bijvoorbeeld, Morgens lamsvlees overdag brokken en avonds koolvis. de hoeveelheid wel aanpassen. nog een tip plaats rond je krabpaal poten een rubber noppen auto mat. Als de kat last heeft van zijn vacht zoekt ie dat zelf wel uit.

  Beantwoorden
  • Hoi Henk,

   Allereerst de beste wensen voor 2019! Dank voor je berichtje en het bezoeken van mijn website. Wat leuk dat je twee Pixi bob katten hebt! Het is zeker waar dat er verschil zit in de vachtverzorging bij verschillende soorten rassen. Elke kat kan een andere aanpak hebben om de vacht in goede conditie te houden. Echter zijn er veel kammen op de markt verkrijgbaar en uit ervaring weet ik dat de Furminator niet de juiste keus is. Daarom heb ik deze blog geschreven. Om te zorgen dat mensen deze veel te dure kam niet aanschaffen en kiezen voor een katvriendelijker alternatief.
   Als een kat last heeft van de vacht, is het helaas niet waar dat deze het zelf uitzoekt. Veel katten kunnen zeker de vacht zelf verzorgen en hebben hier geen handje bij nodig. Echter kom ik dagelijks ik katten met ernstige vervilting tegen en hebben wel mijn hulp nodig. Sommige rassen worden met zulke “explosieve” vachten gefokt, dat dit niet bij te houden is voor de kat. Daarnaast is er vaak een verband tussen vachtproblemen en medische problemen. Als een kat zichzelf niet meer kan wassen door overgewicht, tandproblemen, gewrichtsproblemen etc, dan kan de vacht klitten en vilt ontwikkelen. Vilt en klitten kunnen de kat veel pijn doen en dan is het noodzaak dat een trimster ingrijpt om de kat te verlossen van het pijnlijke vilt.
   Mocht je verder nog vragen of opmerkingen hebben, stuur gerust een mailtje naar: info@perfectekat.nl

   Groetjes Desiree

   Beantwoorden
 • Dee hondenmommy schreef:

  Ik stond op het punt idd zo een dure furminator te kopen, van pure wanhoop eigenlijk want we hebben een spaans hondje geadopteerd en ondanks dat ze kortharig is blijft ze maar verharen, al maaaanden lang en tot gekmakens toe …voer aangepast, borstelen… fijne douchebeurt … niks helpt 🙁 nu ga ik maar de hondentrimsalon om raad vragen, eens moet het toch over gaan…DANK voor uw artikel in ieder geval .

  Beantwoorden
 • Marjory schreef:

  Omdat onze Gijs ging ‘stinken’ van het elke keer in de sloot gaan besloot ik hem te wassen. Maar sindsdien verhaart hij als een gek! Ik weet nou niet of het aan de shampoo ligt of überhaupt het wassen. Was zijn tweede keer in vier jaar tijd. Wij hebben hem sinds een jaar.

  Een collega raadde mij onlangs de furminator aan. Maar omdat ik het best als een scheerapparaat uit vind zien ben ik ff de recensies gaan googelen en kwam op jouw website terecht. Geen furminator aan onze Gijs zijn lijf. Het verharen gaat vast wel over. Bedank voor de info!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>