ontwollen

De onzin van ontwollen

Jaren lang dacht ik dat het enige doel van een kattentrimster was om zo veel mogelijk haar van de kat af te krijgen (ook wel ontwollen genoemd), zodat je dat niet in jouw huis hebt dwarrelen. Echter had ik toen nog geen idee hoe een kattenvacht in elkaar zat. En ik denk dat menig katten eigenaar dat niet weet. Tijd voor een serieus lesje onderwol!

De onzin van ontwollen

Waarvoor dient onderwol?

Degene die dit “haar” fijn (haha leuke woordgrap) kan uitleggen is Jet Bijen. Zij schreef het volgende artikel: “Wees wijs met wol”.
Ontwollen van de kat is niet nodig

WEES WIJS MET WOL
door Jet Bijen, Praktijk voor Huid en Vacht, Wandeldreef 4, 4527 BX Aardenburg
Docent bij Huisdier Kennis Instituut te Bunnik

Rondom dierendag zijn er bij diverse dieren- en tuinzaken en zelfs bij de Lidl zogenaamde Furminators of look-a-likes daarvan in de aanbieding. Doel van deze attributen, maar ook van andere ontwolharken en dichtbetande kammen is het uittrekken van de onderharen, ook wel wol genoemd. Echter dit ‘ontwollen’ kent zeer nadelige gevolgen. De genoemde gereedschappen verwoesten de ondervacht, dus jonge èn oude wolharen in één keer. De haarknopjes (‘haarfabriekjes’) die voor productie van wolharen zorgen moeten onmiddellijk aan de slag om nieuwe te maken, de huid- en vachtfunctie wordt zonder deze wolharen gestoord.

Men roept door de wol uit te trekken dus feitelijk een nieuwe verhaarcyclus op.
Daarom dit artikel met het hoe en waarom.

Wolharen komen in elke honden- en kattenvacht voor en hebben essentiele functies.
1 ISOLATIE Ze vormen d m v vasthouden van lucht een ‘thermos’laag op de huid, om de lichaamstemperatuur op 38 ° of 39 °C te houden in koude of hete omstandigheden.

2 DISTRIBUTIE VAN VOEDING VOOR HUID EN HAAR Wolharen zijn de transportladders voor talgvet en vocht, (de voeding voor huid en vacht), naar haren en huid.

3 BESCHERMING DEEL I ZON Ze vormen een dicht scherm tegen schadelijke UV-A en UV-B straling.

4 BESCHERMING DEEL II MECHANISCHE SCHADE Bij passeren van takjes, prikkeldraad en bij bijvoorbeeld het zichzelf krabben in geval van jeuk kunnen de, altijd losstaande wolharen zichzelf ‘offeren’ zodat de belangrijkere dek haren en de huid gespaard blijven. Vervanging van die wolharen is namelijk binnen zes weken gebeurd, op de dek haren moet nog veel langer gewacht worden.

5 VORMING EN HANDHAVING HUIDMILIEU De vacht en de huid samen vormen de leefomgeving van talrijke micro-organismen, de huidflora. Dit is een vredesleger van bacteriën, virussen, gisten, schimmels, parasieten die geen ruzie maken zolang ze maar in balans met elkaar zijn. De voor hen belangrijke chemische atmosfeer in hun leefomgeving wordt bestendigd door een intacte vacht, ‘het parapluutje’. Vallen er gaten in die vacht, en/of zelfs de huid dan kunnen foute individuën, zoals een ziekmakende bacterie of een schimmel, in dat defecte deel een infectie beginnen. Ook allergenen hebben meer kans een gevoelige huid te tergen als de vacht, de paraplu dus, een lekje heeft.

De kattenvacht ontwollen

Ontwollen, een achterhaalde trimmethode

We kunnen uit bovenstaand artikel van Jet Bijen wel concluderen dat een kat zijn onderwol simpelweg nodig heeft. Bij de traditionele trimmethode wordt deze belangrijke onderwol zo veel mogelijk verwijderd, met als resultaat: een mega berg met haar na de trimbeurt. Dit lijkt mooi, echter stimuleer je hier de natuurlijke rui cyclus juist mee. Dit laatste kan zelfs leiden tot permanente rui, ofwel het hele jaar een verharende kat. Dat is naar mijn mening de nachtmerrie van alle kattenbezitters die een hekel hebben aan stofzuigen (inclusief ikzelf).

Lees hier meer over mijn trimmethode.

Interview met collega Wendy van Cats Only over ontwollen:

 

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Banner Natural Greatness Natuurlijke dierenvoeding

9 comments on “De onzin van ontwollen

 • Ik wilde furminator kopen maar na het lezen van jou bericht koop ik de furminator niet
  Bedankt voor het bericht
  Op een webwinkel staat wel hoe goed dit product is bij de ervaringen
  Dit begrijp ik dan niet
  Plaatst de webwinkel dan zelf die berichten

  Reply
  • Hoi Ben,
   Wat goed om te horen dat je de Furminator niet aanschaft!
   Helaas heeft de Furminator een flink marketing plan. Webshops en dierenwinkels blijven deze vervelende kammen helaas promoten aangezien er waarschijnlijk een flinke marge op zit. Gelukkig wordt het steeds bekender dat de Furminator vooral schade aanricht.

   Reply
 • Maar je moet de haren toch wel kammen/borstelen? En dan gaat er vanzelf wat van de onderwol mee. Onze kat heeft langer haar en klit snel. De ene keer denk ik; we moeten meer borstelen want ze heeft teveel haar, en de andere keer denk ik dat door het borstelen de klitten ontstaan.

  Reply
  • Hoi Francis,

   Dank voor je berichtje!
   Vacht zonder klitten en vilt, kun je eens per week kammen met een metalen kam of slickerborstel. Uiteraard komt er dan altijd wat onderwol en dekharen mee, als dat eens per week gebeurd is dat geen ramp. Houd vooral de gebied goed in de gaten waar snel klitten/vilt ontstaat, dit kun je doen door dagelijks met je vingers door de vacht te gaan. Zit er een klit? Deze direct uitpluizen of verwijderen. Overmatig kammen beschadigd de haren en zorgt voor sneller “samenkleven” van de vacht.

   Heel veel succes,

   Groetjes

   Desiree

   Reply
   • Dank voor je reactie. We houden het nu goed in de gaten. Gisteren een paar klitten voorzichtig weggeknipt, gelukkig liet ze het gewoon toe. Ze weet denk ik dat het voor haar eigen bestwil is. Goeie website heb je! Ga zo door!

    Reply
 • Hallo Desiree,
  Naar aanleiding van deze mailtjes toch nog een vraag.
  Heb reeds enige tijd (nu 11 maanden) een Ragdoll in huis gehaald en de naam Roxy gegeven.
  Het is een zeer lieve poes en als ik de kast induik om haar haren een onderhoudsbeurt te geven staat ze al naast mij te spinnen 🙂 dus denk ik dat ze dit wel leuk vind?
  Eerst begin ik mijn kat op haar gemak te stellen door haar te aaien, enkele minuten.
  Als ik dan de Furminator neem wil ze altijd eerst haar buikje laten doen en dan de rest, dit laat ze zeer gewillig doen en steeds haal ik er pakken haar af (doe dit om de 3 dagen zo’n 2 keer per week dan).
  Als laatste ga ik er met een Slickerborstel door om de laatste losse haartjes eruit te halen.
  Wat ik hier lees en ook op andere site’s wel ik sta ervan verwonderd, en wil alleen maar goed voor mijn poes.
  Dus de Furminator blijft op dit moment in de kast en ga mij wel een metalen kam aanschaffen, word er dan met de brede of de smalle tanden gekamd?
  Wat de Slickerborstel betreft, ben dit gaan opzoeken op internet zie ik toch vele borstels staan. Ikzelf heb toen 1 met aan de uiteinde van die bolletjes aangeschaft dan krast die niet zo en kan die de huid niet beschadigen? Mijn dochter heeft 1 zonder bolletjes en dacht, zonder die bolletjes is toch niet zo goed omdat die de huid kunnen beschadigen. Hier ben ik nog niet uit en graag ontving ik wat raad van jou.
  Ben ik nu goed aan het doen of ben ik nog verkeerd bezig. (Help)
  Groetjes Albert
  Trouwen leuke site!!! Heb deze dan ook doorgestuurd naar Mn dochter 🙂

  Reply
  • Hoi Albert,

   Dank voor je berichtje en wat leuk dat je mijn site hebt gevonden. Wat leuk dat jullie een Ragdoll hebben!
   Fijn dat Roxy het kammen goed toelaat. De Furminator heb ik zeer slechte ervaringen mee. Deze “kam” kun je vergelijken met een scheermes en trekt/scheert alles af wat hij tegenkomt. Naast dat dit de vacht beschadigd, beschadigd het ook de haarzakjes waar de haren in groeien. De haargroei cyclus wordt verstoord en door de beschadigde haarzakjes, komt er slechtere kwaliteit haar voor terig. Slechtere kwaliteit haar = sneller klitten en vilt.

   Ik adviseer om het vele kammen in te dammen. Voel dagelijks met de vingers door de vacht, voel dan goed tot op de huid. Controleer vooral de probleemgebieden zoals buik, achterkant en borst. Voel je een klit of beginnend vilt? Pluis deze dan uit met je vingers of gebruik een metalen kam. Deze houd je rechtop in je hand en met de bovenste punten kun je voorzichtig de klit loshalen. Een beetje Maizena op deze plek poederen kan helpen om de klit makkelijker los te krijgen.

   Eens per week kun je de kat met een slickerborstel en de metalen kam (grove kam) doorborstelen. Met een slickerborstel maak je kleine korte haaltjes door de vacht. Ik gebruik wel die met puntjes, maar ik ga niet zo hard op de vacht zodat het de huid raakt. Daar heb je namelijk al gecontroleerd met je vingers.

   Laat je vooral niet verleiden om zoveel mogelijk vacht uit de kat te trekken en te kammen. Je versnelt het verharingsproces hiermee. Een kat kun je kammen tot deze kaal is, de vacht zit namelijk zeer los. Wanneer Roxy begint te ruien, kun je dagelijks met een vochtige microvezeldoek of zeem de kat afnemen. Hiermee verwijder je alleen de losse haren die bovenop de kat liggen en laat je de rest van de vacht met rust.

   Heel erg veel succes en mocht je nog vragen hebben, stuur dan gerust een mailtje naar: info@perfectekat.nl
   Ps: Dit zijn de kammen die ik adviseer: https://hondenenkattenzooi.nl/product/verzorgingsset-kat/

   Groetjes Desiree

   Reply
 • Hoi Desiree,

  Super site, blij dat ik je gevonden heb.
  Ik heb een asielkat, Europese korthaar met een enorme dikke zachte vacht. Ze is waarschijnlijk ongeveer 14 jaar en omdat ze een achterpoot mist kan ze 1 zijkant niet goed verzorgen. Toen ik haar in huis nam was ze enorm verwilderd; pas na een jaar mocht ik haar echt aaien. Lastig is dat ze zich niet goed laat kammen, het lukt stukje bij beetje als ze heel diep slaapt (zo diep dat ik dan zélfs haar 15 nageltjes kan knippen!).

  Dit najaar is haar vacht veel dikker dan normaal. Ik kan er ook zonder enige moeite, en zonder enige “kracht”, hele plukken met de hand uittrekken, daar merkt ze niet eens iets van. Het lijkt wel gewoon los te zitten. Heel raar vind ik en ik vraag me af of ik hier iets moet moet?

  Ze gedraagt zich heel normaal, ziet er mooi uit, eet prima en slaapt wel veel, maar is ook een oud dametje dat een zwaar leven achter de rug heeft. Wat zou jij me aanraden?

  Dank alvast voor het antwoorden!
  Nicky

  Reply
  • Beste Nicky,

   Allereerst bedankt voor het bezoeken van mijn website en dank voor het compliment!
   Geweldig dat je deze lieve asielkat in huis hebt genomen en dat je zoveel geduld met haar hebt. Ik vind het altijd moeilijk om vachtadvies te geven, zonder de kat gezien te hebben. Het kan zijn dat door de warme zomer, de vacht anders is dan voorheen. Het kan ook zijn dat er misschien iets medisch aan de hand is. Een extra bezoekje aan de dierenarts is dan ook zeker aan te raden. Je kunt aangeven dat de vacht veranderd is. Vooral omdat de dame al wat op leeftijd is, kan het zomaar zijn dat ze ouderdomskwaaltjes krijgt.

   Zo te horen kan ze door het missen van haar pootje niet alle delen van haar vacht goed verzorgen. Je kunt ervoor kiezen om met een slickerborstel, haar hierbij te helpen. 2 keer per week kun je deze door het deel halen waar zij zelf niet bij kan. Zo neem je de vachtverzorging die ze normaal gesproken zelf doet met haar tongetje van haar overnemen. In de volgende link kun je een foto vinden van de slickerborstel die ik adviseer: https://www.perfectekat.nl/shop/
   Mocht je verder nog vragen hebben, stuur gerust een mailtje naar: info@perfectekat.nl

   Heel veel succes gewenst en een knuffel aan de dame met 3 pootjes!

   Groetjes Desiree

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>