Gabapentine

Gabapentine. Wondermiddel of onzin? Interview met dierenarts Marieke

Via een dierenarts kwam ik in contact met het middel Gabapentine. Het werkt rustgevend en laat dat nou net fijn zijn om voor de echte stresskat een dierenarts bezoek of trimbehandeling dragelijker te maken.

Een tijdje geleden las ik een artikel van Marieke Knies op DutchCatvet.com over Gabapentine. Deze informatieve blog kwam op diverse kattentrimfora op Facebook voorbij. Mijn interesse was gewekt. Want ondanks mijn katvriendelijke manier van benaderen en trimmen, komt het wel eens voor dat ik een extreme stresskat onder een sedatie moet trimmen bij één van de dierenklinieken waar ik werk (In Soest, Bussum en Almere).

Mijn interesse in het middel was gewekt. Maar niet elke dierenarts is enthousiast over deze tabletten. Ik heb inmiddels twee katten mogen trimmen onder Gabapentine. Een succes durf ik te zeggen. Want deze katten zouden zonder Gaba niet te benaderen zijn. Ik kon ze voorzichtig ontdoen van hun klitten, gewoon thuis, zonder stress. Maar zijn alle stresskatten hiermee te behandelen? En kun je dat zomaar bij elke dierenartsen afhalen?

Gabapentine

Het antwoord daarop is nee. Het wordt niet door alle dierenartsen voorgeschreven, wel wordt het steeds bekender. En bij de dierenartsen die er voorstander van zijn, kun je het niet zomaar ophalen. Dan moet eerst de kat onderzocht worden of bekend zijn bij de dierenarts. Het kan namelijk niet bij alle katten werken, zonder risico’s gebruikt worden en het kan niet worden gebruikt zonder dierenarts advies.

Maar dankzij de positieve ervaringen om mij heen over Gabapentine, wil ik er meer bekendheid aan geven. En hoe kan dat beter via de schrijfster van het eerder genoemde artikel? Jazeker! Marieke Knies wilde meewerken aan een interview. Lees je mee?

Gabapentine

1. Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Marieke Knies en ik werk als dierenarts bij AniCura Diergeneeskundig Verwijscentrum in Dordrecht. Ik werk 2 dagen per week op de spoed- en opname afdeling en 1 dag in de week is mijn kattendag en zie ik dus alleen maar (je raadt het al) katten.
Kattengeneeskunde heeft mijn interesse, ik heb me er daarom verder in verdiept, onder andere door het doen van extra opleidingen en examens. Ik geef regelmatig lezingen over kattengeneeskunde aan dierenartsen, assistentes en katten eigenaren. Ook schrijf ik artikelen voor o.a. een online nascholingsplatform voor dierenartsen.

2. Wat is Gabapentine

 

Gabapentine is een medicijn dat bij mensen gebruikt wordt voor epilepsie en zenuwpijn. Bij katten (en honden) wordt het ook steeds vaker ingezet als pijnstiller (met name bij zenuwpijn, maar ook als bijkomende pijnstiller bij b.v. artrose).
ls pijnstiller (met name bij zenuwpijn, maar ook als bijkomende pijnstiller bij b.v. artrose). In een hogere, eenmalige dosering wordt gabapentine ook gebruikt als angstremmer en stressverlager, bijvoorbeeld voorafgaand aan een bezoek bij de dierenarts.

3. Wat is jouw ervaring met Gabapentine?

Ik gebruik gabapentine voor meerdere indicaties. Ik gebruik het op de spoed/opname afdeling met regelmaat bij zowel honden als katten als pijnstiller, net als onze chirurgen en onze neuroloog. Voor mijn kattendagen gebruik ik het ook regelmatig bij hele angstige katten voor wie het bezoek bij mij anders echt een drama is (voor zowel kat, baas als mijzelf). Ik ben er erg blij mee. Het werkt bij veel katten echt stress/ angstverlagend waardoor ik veel meer kan bereiken (niet bij allemaal, sommige katten zijn nu eenmaal eigenwijs).

4. Sinds kort heb ik ervaring met het middel Gabapentine op de trimtafel. Mij viel op dat katten die ik normaal niet kon trimmen, nu wel stressvrij kon benaderen en behandelen.Ben je een voorstander om het te adviseren om katten thuis te trimmen? En hoe komt het dat het met Gabapentin dan wel lukt?

Gabapentin is angstremmend en stressverlagend, waardoor katten in veel gevallen beter te benaderen zijn. Ook werkt het pijnstillend, wat in sommige gevallen wellicht ook bijdraagt aan het succes. Ik zou het niet standaard bij alle katten in zetten, het blijft toch medicatie en ik zou het alleen doen als nodig.

5. Is het middel schadelijk en heeft het bijwerkingen?

Het is niet schadelijk, maar heeft wel bijwerkingen, zoals alle medicatie (kijk maar eens op de bijsluiter van paracetamol). De meest voorkomende bijwerkingen zijn sedatie en ataxie (dronkemansgang). Dit is met name bij de hogere dosering die je gebruikt voor het rustgevend effect. Het is dus belangrijk om je kat niet buiten te laten zolang de gabapentine nog niet is uitgewerkt (werkt meestal 6-8 uur). Heel soms zie je kwijlen of braken.

6. Hoe is het veilig te gebruiken?

Het is voor de dierenarts belangrijk om in te schatten hoe gezond de kat is, hoe groot de kat is en hoe bang de kat is. Daarop bepaal je de dosering. Dus bij een klein katje geef je minder als bij een grote kat.
Bij lever- en nierpatienten pas je ook de dosis wat aan (wil niet zeggen dat ze het niet kunnen krijgen, maar je gaat lager zitten). Ik zou het niet gebruiken bij zwangere of lacterende katten omdat bij laboratorium dieren is aangetoond dat het effect kan hebben op de foetus en het wordt uitgescheiden in melk.

Ook is het belangrijk niet de vloeistof te gebruiken die voor mensen geregistreerd is, omdat daar xylitol in zit, wat schadelijk kan zijn (mn voor honden). De meest gebruikte vorm zijn capsules. Er is op de faculteit Diergeneeskunde van Utrecht wel een vloeistof te bestellen als capsules niet lukken of de gewenste dosering te laag is om zorgvuldig te kunnen geven met een capsule.

7. Wanneer adviseer je gabapentin en hoe is het te verkrijgen?

Ik adviseer het bij hele bange katten die b.v. naar de dierenarts moeten. Het is te verkrijgen bij de dierenarts of soms via een recept van de dierenarts bij de humane apotheek (als de dierenarts het zelf niet op voorraad heeft).

6. Niet alle dierenartsen zijn enthousiast over Gabapentine en geven soms liever een sedatie. Hoe komt dat?

Geen idee, misschien omdat mensen het nog niet kennen? Ik geef liever gabapentin. Naar mijn mening is de meeste sedatie heftiger. Bovendien heeft veel sedatie effect op b.v. de bloeddruk, wat ietwat onhandig is als ik die nu juist wil meten. Maar er zijn altijd meerdere wegen naar Rome.

7. Wat zijn de huidige ontwikkelingen rondom het middel?

Ik zie om me heen dat het steeds vaker gebruikt wordt.

8. Heb je nog een boodschap aan de dierenartsen die er sceptisch tegenover staan?

Interessante artikelen over het gebruik van gaba als stress remmer zijn oa Changes in the stress markers cortisol and glucose before and during intradermal testing in cats after single administration of pre-appointment gabapentin door Hudek, Use of single-dose oral gabapentin to attenuate fear responses in cage-trap confined community cats: a double-blind, placebo-controlled field trial door Pankratz en Effects of a single preappointment dose of gabapentin on signs of stress in cats during transportation and veterinary examination door van Haaften.

Gabapentine

Wie is Marieke Knies?

In oktober 2014 is Marieke gaan werken in het Diergeneeskundig Verwijscentrum in Dordrecht, een grote en goed uitgeruste verwijskliniek, waar veel leuke en ingewikkelde patiënten voorbij komen. In dezelfde tijd is Marieke gestart met de Australische Feline Medicine Distance Education cursus, een 10 maanden durende intensieve opleiding. In 2016 heeft ze vervolgens het Feline Membership examen gedaan, waardoor ze nu (als 2e Nederlander) member is van het Australian and New Zealand College of Veterinary Scientists. Deze titel betekent dat ze zich als dierenarts extra heeft toegelegd op de kattengeneeskunde.
Meer informatie vind je hier:
Website: Dutchcatvet.com
Facebook: DutchCatvet
* Afbeeldingen via Dutchcatvet.com

Lees ook deze blogs:

Dag lieve Bo – YouTube serie – Deel 2 van 3
Doe maar een leeuwenmodel, want dat staat zo leuk!
Boek: Klitvrije kat, zo doe je dat!

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

4 reacties op “Gabapentine. Wondermiddel of onzin? Interview met dierenarts Marieke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>