Ecofur

Review: Ecofur, de geurloze vachtreiniger + de reden waarom ik bijna nooit katten was

Ecofur, een geurloze vachtreiniger. Ken jij ‘m al? Ik kreeg Ecofur opgestuurd via HondenenKattenzooi.nl. Tijd voor een uitgebreide review!

Een paar maanden terug kreeg ik Ecofur opgestuurd om uit te testen. Een geurloze vachtreiniger, waar je geen water bij nodig hebt. Ik was erg benieuwd! Zou het echt werken? Inmiddels heb ik de Ecofur meerdere malen geprobeerd bij verschillende katten. Dus nu kan ik een eerlijke review schrijven over dit product.
Wist je dat ik katten niet standaard was bij een trimbehandeling? En dat ik sowieso bijna nooit katten was? Lees vooral verder of scroll naar beneden voor mijn review.

Ecofur

Waarom ik bijna nooit katten was

Wil jij jouw kat wassen? Vraag jezelf eerst eens af waarom je dat wilt. Voor de mooi? Om eens te proberen? Een kat is van nature een schoon dier en wast zich vele uren per dag. Zo houdt hij de vacht schoon en in goede conditie. Een gezonde kat met een gezonde vacht heeft echt geen bad nodig.
Ik zie jaarlijks 100den katten per jaar. De meeste hiervan hebben vachtproblemen zoals vilt en klitten. Of mensen maken een afspraak voor een APK’tje om deze klitten en vilt te voorkomen.
Er zijn verschillende redenen waarom ik al deze katten bijna nooit in geheel bad of onder de douche zet.

1. Stress
Eerst maar eens de belangrijkste reden: Stress! Mijn doel is om een kat zo min mogelijk stress te bezorgen. Een kat zo kort mogelijk op de trimtafel houden, alleen de vilt en klitten verwijderen, de rest van de vacht sparen en katvriendelijk hanteren zijn hierbij heel belangrijk. Veel katten vinden de trimbehandeling al spannend genoeg. Wassen is voor sommige katten echt “not done” en gaan dit als een kwelling ervaren. Wist je dat er nog steeds katten worden gewassen in waskooien? Ja, dat is precies wat je denkt dat het is. Een kat wordt in een draadkooi gedaan en dan met een douchekop gewassen. Ik ben van mening dat dit niet meer van deze tijd is en totaal niet katvriendelijk. Laat staan het droog föhnen, sommige katten vinden dit erg stressvol. Uiteraard heb je uitzonderingen zoals bijvoorbeeld katten die dit van kleins af aan gewend zijn, zoals showkatten. Maar deze heb ik nooit op de trimtafel.

2. Vilt en klitten
Naar mijn mening heeft het dan geen enkel nut om de vacht eerst te wassen. Vilt moet voorzichtig weggeschoren worden en klitten uitgekamd. Wassen zal mij niet helpen om die vachtproblemen op dat moment te verminderen.

3. Niet praktisch
Zoals je weet, werk ik bij de mensen thuis of bij dierenklinieken. Hier zijn de mogelijkheden om katten te wassen beperkt. Bij de mensen thuis in de badkuip of onder de douche is een lastige plek om een kat te wassen. Bij de dierenkliniek is dit ook niet de ideale situatie. Daarnaast ben ik voorstander om een kat niet met een föhn te drogen, maar onder een warmtelamp. Dit is veel minder stressvol voor een kat. Maar die hebben mensen niet thuis en ook niet op locatie.

4. Plaatselijke vervuiling = wel wassen
Zojuist zei ik al, een gezonde kat met een gezonde vacht heeft geen bad nodig. Maar er kunnen natuurlijk ongelukjes voorkomen. Dan bedoel ik een lekkere poepbroek, vervuiling door bijvoorbeeld olie of andere viezigheid. Dat moet natuurlijk uit de vacht! Daarom ben ik groot voorstander van plaatselijk wassen! En laat Ecofur daar het uitgelezen product voor zijn!

Wat is Ecofur?

Je shopt een flacon Ecofur voor € 8,95 hier Hondenenkattenzooi.nl

Dit staat er op de website:

Reinigt de vacht van je dier zonder water en spoelen, hoe handig is dat!
Het is gemaakt op basis van onschadelijke plantaardige eiwitten waardoor onaangename vachtgeurtjes en vachtvuil direct verdwijnen.
Wonderschoon irriteert niet, geeft geen allergische reacties en zorgt voor een glanzende vacht. Op kamertemperatuur bewaren. Laat geen vlekken achter/bevat geen drijfgas/verpakking is recyclebaar.

Gebruiksaanwijzing vachtreiniger:
-Dop afnemen en foam op je hand spuiten;
-De vacht van je huisdier royaal inwrijven;
-1 à 2 minuten laten inwerken (niet uitspoelen);
-Met een droge doek schoonwrijven;
-Kammen en borstelen.

Wanneer gebruik ik Ecofur en wat vind ik ervan?

Ecofur heb ik standaard in mijn trimkoffer zitten. Het zit niet in een spuitbus, dus katten kunnen niet schrikken als je Ecofur gebruikt. Daarnaast is het geurloos, wederom een dikke plus! Want katten houden over het algemeen niet van producten met luchtjes of ze zijn hier erg gevoelig voor. Het lijkt een beetje op doucheschuim. Het plakt niet en het masseert makkelijk in. Er is geen water bij nodig.
Ik gebruik het voornamelijk voor plaatselijke vervuiling. Dus een vieze bibs of als een kat bijvoorbeeld olie in de vacht heeft gekregen. Ook katerstaarten kun je goed met Ecofur behandelen. Ik gebruik vaak maizena, maar als het echt heel erg vettig is en smoezelig, dan smeer ik er een flinke hoeveelheid Ecofur in. Even na masseren met een handdoek en klaar. Ik laat de vacht altijd gewoon drogen, dus niet na föhnen.

Voorbeeld uit de praktijk:
De dag na oud en nieuw had ik een spoedkatje. De kat was de hele nacht tijdens de jaarwisseling buiten en kwam vervuild thuis met vooral zwarte smurrie op zijn heupen. Aangezien het een zeer angstige kat betrof, wist ik dat wassen moeilijk zou worden. De vacht heb ik royaal ingemasseerd met Ecofur. Daarna met een handdoek drooggewreven en zachtjes gekamd met een slickerborstel.
Dit werkte super! De kat heb ik geen extra stress bezorgt door hem onder een douche te zetten en toch heb ik de vacht weer fris gekregen.

Eindoordeel

Na een lange testperiode kan ik zeggen dat ik zeker enthousiast ben over Ecofur. Het feit dat het niet in een spuitbus zit, geurloos is en er geen water bij te pas hoeft te komen is een mega pluspunt. Plaatselijke vervuiling of katerstaarten kun je hier super mee behandelen. Als een kat totaal vervuild is, dan zul je wel een kat volledig moeten wassen. Grote verkleurde plekken krijg je er niet mee weg. Dus een witte of lichte kat met grote donkere vervuilde plekken, moet je echt met water en shampoo wassen.
Maar verder ben ik fan van Ecofur en kan ik het iedereen aanraden om eens te proberen!

*Ik krijg niet betaald om deze blog te schrijven. Wel heb ik het product opgestuurd gekregen en langdurig getest om een eerlijke review over te schrijven.

Lees ook deze blogs!

Aflevering 7: Interview met dierenarts Kelly van Amersfort
6 redenen om jouw kat binnen te houden
Review: Miaustore keramische drinkfontein

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>