Vilt in de vacht: een serieuze kwestie

Heeft jouw kat wel eens een vilt de vacht gehad? Dan weet je vast hoe vervelend dit is!
Niet alleen voor jou om het eruit te krijgen, maar al helemaal voor de kat.

Want wist je dat viltplekken vaak pijn doen bij een kat? Wist je trouwens ook dat als je niet op tijd ingrijpt, de hele vacht in de vilt kan schieten en hierdoor de kat letterlijk niet meer vrij kan bewegen? In deze blog ga ik dieper in op dit onderwerp.

Vilt, wat is het?

Vilt is kort gezegd een klit die steeds vaster en heftiger met elkaar verweven raken. Uiteindelijk wordt het zo een vast “plakkaat” dat niet meer is uit te kammen. Viltplekken zorgen dat de huid afgesloten wordt en kan gaan “broeien”. Parasieten kunnen zich heerlijk nestelen tussen de huid en het vilt. En nog erger: De huid wordt strakgetrokken door de viltplekken, dit doet pijn en beperkt de kat in zijn/haar bewegingsvrijheid.
vilt

Vilt, hoe ontstaat het?

Een klein onschuldige klit in de vacht kan, wanneer er niks aangedaan wordt, uitgroeien tot vilt.  Het kan komen doordat er iets in de vacht blijft hangen en samen gaat kleven.  Ik kom vervilte katten het hele jaar tegen en er zijn tal van redenen waarom dit ontstaat.  Hieronder kun je enkele voorbeelden vinden.

Gefokte rassen
Vervilting komt het meeste voor bij langharige katten. Wij mensen hebben rassen gefokt die steeds langere/vollere vachten hebben, een hele klus voor de kat om dit te verzorgen. Het Perzische ras bijvoorbeeld, sommige exemplaren hebben kortere neuzen en bekjes, hierdoor kunnen zij minder goed zichzelf wassen.

vilt

Overgewicht
Veel mensen staan er niet bij stil dat klitten en vilt bij een kat ook kunnen ontstaan door overgewicht. Wanneer een kat overgewicht heeft, kan hij/zij simpelweg niet soepel genoeg bewegen om de vacht te verzorgen. Denk maar eens aan net boven de staart, de rug en op de flanken. Deze plekken zijn voor een te zware kat moeilijk te bereiken en het risico is groot dat hier dan klit/vilt ontstaat. Vaak kun je beginnende klitten/vilt herkennen aan een vettige vacht.

Pijn
Pijn herkennen bij een kat is heel erg moeilijk. Het zijn echte bikkels die niet laten merken dat ze pijn hebben. Maar wanneer een kat pijn heeft, kunnen zij soms zelf de vacht niet meer verzorgen, resultaat: slechte vacht, vilt en klitten. Redenen van pijn kunnen bijvoorbeeld zijn: Artrose, verschoven wervels, gebitsproblemen, schildklierproblemen etc. Vooral bij oudere katten zie ik vervilting door gewrichtsproblemen.

Vilt, waar moet je op letten?

Wanneer de eigenaar niet op tijd ingrijpt kan er vilt ontstaan, dit kan snel gaan!
De meeste katten kunnen de eigen vacht vaak prima zelf verzorgen. Hulp van ons qua vachtverzorging is dus zeker niet altijd nodig.

Vilt kun je herkennen door goed tot op de huid te voelen met je vingers. Kom je harde plekken tegen? Dan is de kans groot dat dit vervilting betreft. Vilt is soms moeilijk te herkennen, je aait er namelijk makkelijk overheen. Zie onderstaande foto’s:

Bovenste foto: Lijkt een mooi vachtje.
Onderste foto: Niets is minder waar, dit is een enorme viltplek!
vilt
vilt

Ga dit niet proberen uit te kammen of uit te trekken. Dit doet enorm veel pijn! Neem contact op met een vachtvriendelijk trimster. Zij kan jou adviseren wat de beste behandeling is. Het os vaak vriendelijker om de viltplekken voorzichtig weg te scheren. Ga niet zelf aan de slag met een scheermachine! Waarom niet kun je hier lezen.

Veel voorkomende vilt locaties op een kat
 • Oksels, hier kunnen makkelijk klitten ontstaan die lastiger te verwijderen zijn
 • Bij de bips, tricky plekje! Hier kan ontlasting in blijven hangen en de meeste katten worden hier niet graag gekamd/geborsteld
 • Vlanken/achterkant rug, meestal dus een teken dat de kat pijn/overgewicht heeft en er niet goed bij kan

Wil je vachtvriendelijke kammen aanschaffen? Dan kun je bij mij de PerfecteKat.nl verzorgingsset kopen. Je Shopt ‘m HIER.

Vilt, wat doe ik als trimster

Helaas wachten mensen toch vaak te lang met een trimster of dierenarts te bellen. De kat zit al volledig in de vilt en scheren is dan de enige optie. Besef dat vervilting reuze zeer doet bij een kat, de huid komt namelijk onder spanning te staan onder de viltplek, hierdoor kan de kat niet vrij bewegen. Zij kunnen ziek worden omdat zij pijn hebben, zelfs zo erg dat zij bijvoorbeeld niet meer naar het “toilet” gaan. Ook kan een kat erg ongelukkig raken door de pijn en minder bewegen.

Mijn ervaring uit de praktijk: Laatst had ik bijvoorbeeld een kat die volledig in de vilt zat. Zij was heel lief qua aanhalen en knuffelen. Maar toen zij op de trimtafel belande om geschoren te worden werd zij verschrikkelijk agressief, bang en wilde mij aanvallen. Voor mij is dit een teken dat er meer aan de hand is en de kat hoogstwaarschijnlijk ziek is of pijn heeft. Dit bleek na een bezoek aan de dierenarts ook het geval te zijn: Verschoven wervels.

vilt

Scheren
Scheren is soms de enige oplossing bij vilt. Natuurlijk wil je dit jouw kat liever niet aan doen. Uiteraard is het prettiger voor de kat om na het scheren van de viltvorming af te zijn. Maar scheren vinden katten niet fijn, lees: veel stress. Daarnaast raakt hij/zij zijn kostbare “jasje” kwijt die wel degelijk een functie heeft (Lees hier meer over welke functie). Het kan trouwens een half jaar tot een jaar duren voordat de vacht weer op zijn natuurlijke lengte is, ook loop je risico bij (te vaak) scheren dat dat de vacht helemaal of bijna niet meer terug groeit.
Ikzelf probeer zoveel mogelijk van de gezonde vacht te sparen bij een scheerbehandeling, dit is uiteindelijk natuurlijk geen mooi gezicht, maar wel beter voor de vacht en huid.
vakantie

Schaam je niet en wacht niet te lang!

Ik heb gemerkt dat mensen zich vaak schamen als hun kat helemaal in de vilt zit. Nergens voor nodig! Er zijn alle mogelijke redenen te bedenken waarom jouw kat viltvorming heeft, het is alleen maar te prijzen dat jij hulp inschakelt.
Wacht vooral niet te lang met een afspraak maken, voel je enkele klitjes en krijg je het zelf niet uit de vacht? Schakel hulp in van een vacht- huid- katvriendelijke trimster of een dierenarts.
Ikzelf wil altijd zoveel mogelijk achterhalen waarom een kat viltvorming heeft, soms ligt het aan de wisselende weersomstandigheden, maar vaak genoeg is er een medische reden. Ik heb veel ervaring met “moeilijke” katten, toch komt het ook wel eens voor dat ik de behandeling staak en doorverwijs naar jouw dierenarts.
Jaarlijks een kat laten checken bij een dierenarts is natuurlijk sowieso geen overbodige luxe, maar wanneer de kat extreem agressief reageert tijdens het trimmen is een extra bezoekje een must!

Ontwollen?

In Onderstaande video kun je een interview vinden waarin ik mijn collega trimster Wendy vragen stel over het ontwollen van katten. Abonneer je je gelijk even op mijn kanaal? Doen!

Heb jij vragen over de vacht van jouw kat? Stuur vandaag nog een mailtje naar info@perfectekat.nl

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

27 reacties op “Vilt in de vacht: een serieuze kwestie

 • Wij hebben gewoon een huis tuin keuken kat
  Met erg veel vervilde klitten wij hebben al verschilende keren hem kaal geschoren
  Maar komt gewoon weer terug ..wat kan dat zijn nog belangrijker wat kun je er aan doen …heeft die vitamine gebrek …heb ook al geprobeerd vis olie en lijnzaad olie
  Maar dat wil die niet eten IK HOOP DAT U EN JUISTE ANDWOORDT HEBT

  Beantwoorden
  • Hoi Hennie,

   Dank voor het bericht en wat vervelend om te horen dat jouw kat last heeft van vilt. Heb je de kat al bij de dierenarts laten checken? Want als een huis tuin en keuken kat last heeft van vilt, is er helaas vaak medisch iets aan de hand. Mocht je verder nog vragen hebben, stuur gerust een mail naar info@perfectekat.nl
   Groetjes Desiree

   Beantwoorden
 • Ik heb een maine coon poes, nu bijna 7 jaar oud, ze heeft van kitten af aan al troubles gehad met kammen, ze wil t niet hebben. Toch doe ik t wel want wil dat ze haar vacht netjes houdt, voor een dame is ze nml niet zo lady like als t daarom gaat.ze is volledig gezond alleen dat klitten in dr vacht is elke x weer een gevecht. Ik dwing t niet doe t eigenlijk als ze op schoot ligt,eerst laat ze t toe daarna wordt ze kwaad
  Wat kan ik t beste doen, dierenarts zegt doorzetten maar wil haar ook niet teveel stress geven. Tis vooral erg in deze koude maanden bij dr. Xxx

  Beantwoorden
  • Hoi Hoi!
   Wat vervelend om te horen dat jouw kat kammen vervelend vind. Je kunt proberen om het in etappes te doen.
   Dus elke dag of om de dag een stukje de klitten verwijderen of een deel van de kat kammen. Leg een kam op de plek waar zij graag ligt, dan heb je deze altijd bij de hand wanneer zij ontspannen ligt. Klitten kun je met een metalen kam of met je handen uitpluizen, wanneer deze echt vast zitten kun je ze wegknippen. Mocht het nou echt niet lukken, dan kun je misschien een keer afspreken met een vachtvriendelijk trimster. Zij kan jou tijdens het trimmen extra tips en tricks geven om de vacht goed te verzorgen.
   Heel veel succes!
   Groetjes Desiree

   Beantwoorden
 • Dag Desiree,

  Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Onze kat (bij mijn ouders) heeft inmiddels overal vilt plekken in zijn huid. Toen het begon heb ik dit geprobeerd eruit te knippen, maar deze week kwam ik terug en zit het overal.

  Hij is inmiddels 17 jaar oud, maar hij is op de vilt plekken na gezond (hij loopt alleen minder soepel).

  Ik heb bang dat scheren een vrij intense behandeling is voor een kat van deze leeftijd waarbij ik niet weet hoe lang die het nog vol houdt.

  Heeft u misschien tips wat we zouden kunnen proberen? De vilt plekken zijn zo dik dat ze eigenlijk niet uit elkaar te trekken zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Twan

  Beantwoorden
  • Hoi Twan,

   Excuus voor de late reactie, wegens vakantie heb ik jouw bericht niet eerder gezien.
   Ik hoop dat je inmiddels een oplossing hebt gevonden. Mocht dit niet zo zijn, adviseer ik je om zo spoedig mogelijk naar een dierenarts of vachtvriendelijk trimster te gaan.
   Zo te horen zit dit vilt zo vast, dat je dit niet zelf kunt verwijderen. Wel is het noodzaak dat dit wordt verwijderd, aangezien dit de kat veel pijn doet.
   Mocht je verder nog vragen hebben, neem gerust contact op via: info@perfectekat.nl

   Groetjes Desiree

   Beantwoorden
 • Marlieke schreef:

  Onze 10 maanden oude kitten heeft sinds kort ook erg veel van deze klitten. Zijn vacht is ook enorm dik geworden de afgelopen tijd. Achter de oren heeft de dierenarts ze weggeschoren. Nu zitten er veel klitten onder de oksels. Ze zitten erg dicht op de huid waardoor het lastig is om ze eruit te knippen maar om nou iedere keer voor een klit naar de dierenarts te gaan zie ik ook niet zitten. Is het raadzaam om zelf te scheren? Denk dat dat toch het beste werkt?

  Beantwoorden
  • Hoi Marlieke,

   Dank voor je berichtje. Wat vervelend om te horen dat jouw kitten last heeft van klitten. Bij de oksels blijft vakkundig scheren, dit omdat de huid heel dun is daar en dus de kans op inscheren groot.
   Als ik jou was zou ik een keer een vachtvriendelijk trimster bezoeken, zij kan jou dan precies uitleggen hoe je het beste kan scheren. Zo kun je het in de toekomst zelf doen mocht het nodig zijn 🙂
   Heel veel succes!
   Groetjes

   Desiree

   Beantwoorden
 • Ik heb een langharige Perzische kat van 15 jaar oud en hij heeft heel erg last van vilt. Het is zo extreem dat het in grote stukjes is en omdat hij er natuurlijk last van heeft gaat hij het er zelfs uittrekken en dit heeft ervoor gezorgt dat hij nu ook wondjes heeft op zijn huid. Maar ik denk ook niet dat we dat kunnen gaan knippen en dit is ook niet de eerste keer dat het gebeurt het is vaker voorgekomen maar het was nooit zo erg. Mijn vader zorgde er altijd voor maar dit keer is het wel erg en heb ik het ook echt opgemerkt. En wat kunnen we nou het beste doen want het is natuurlijk ook winter en ik denk dan niet dat het prettig is voor een kat om kaal te zijn.

  Beantwoorden
  • Hoi!

   Wat vervelend dat jullie Pers last heeft van vilt. Ik raad je aan om naar een vachtvriendelijk kattentrimster te gaan of om deze aan huis te laten komen. Zelf gaan knippen brengt risico op inknippen en scheren is vaak de enige oplossing. Wat betreft de kou, het vilt doet pijn bij de kat en is dus belangrijk dat dat zo snel mogelijk verwijderd wordt. Pijn is erger dan de kou nu, als je de kat binnenhoudt met de kou is dat het beste.
   Heel veel succes!
   Groetjes Desiree

   Beantwoorden
 • Hallo.. ik heb een langharige kat van 10 jaar oud… het is altijd een zorgenkind geweest ondanks dat het een actieve vrolijke kat is. Nu is hij eind vorig jaar erg ziek geweest bij fataal en nooit een duidelijke oorzaak kunnen vinDen. Ook hij hadden sindsdien erg last van klitten die ik maar niet kon verklaren en dierenarts ook niet. Nu ik deze info lees wordt mij al heel veel helder. Dank daarvoor. Nooit gedacht aan een trimmer. En hoe vervilten van alles met zich mee kan brengen.
  Nu heeft hij een bult onder zijn huid bij zijn heup die binnen een half jaar erg ggeroeid is. Deze willen ze maandag wegsnijden. Ben bang dat het ernstig is en samenhangt met het vervilten van zijn vacht. Heeft u nog enkele tips?!

  Beantwoorden
  • Desiree schreef:

   Hoi Hoi,

   Dank voor je berichtje. Er is inderdaad zeker een kans dat die bult samen gaat met de slechte vacht. Blijkbaar kan jouw kat zichzelf niet goed wassen. Belangrijk is om klitten en beginnend vilt te verwijderen, voordat het erger wordt, Je kunt een vachtvriendelijk trimster in jouw buurt inschakelen om je hierbij te helpen. Zij kan je tijdens het trimmen voorzien van tips zodat je het in de toekomst zelf kan bijhouden.

   Heel veel succes en sterkte met de operatie,

   Groetjes Desiree

   Beantwoorden
 • Cisca den Heijer schreef:

  Hoihoi. Mijn zoon heeft een langharige kat met erg veel klitten. Hij komt uit een nest met een behoorlijk verwilderde moeder. Mijn zoon heeft ook zijn broertje. Die is erg lief en kortharig dus daar geen probleem. De langharige echter loopt steeds meer buiten en komt soms een week niet thuis. Hij is zeer moeilijk te benaderen en al helemaal niet te kammen. Het is al een keer gebeurd dat hij onder verdoving door de dierenarts is geschoren. Hij was toen te pakken omdat hij behoorlijk ziek was door de verviltende vacht. Als dierenliefhebbers hebben wij best veel moeite met dit probleem. Je ziet zo’n beestje natuurlijk liever gezond en vrolijk rondlopen. Misschien heb je enige tips voor ons. Ik denk namelijk dat 1 x per jaar onder narcose te laten scheren ook niet de oplossing is.
  MVG, Cisca

  Beantwoorden
  • Desiree schreef:

   Hoi Cisca,

   Dank voor je berichtje. Wat vervelend dat de kat van jouw zoon last heeft van klitten. Als een kat moeilijk te benaderen is, of uberhoubt te aaien/kammen, wordt het trimmen inderdaad erg lastig.
   Je hebt ook pilletjes waar de kat een beetje sloom van wordt en het trimmen makkelijker kan maken. Echter als een kat zich dat niet laat toedienen, wordt het weer een ander verhaal.
   Ik zou met jouw dierenarts overleggen of dit wellicht een oplossing kan bieden.
   Heel veel succes en als je verder nog vragen hebt, stuur dan even een mailtje naar: info@perfectekat.nl

   Groetjes Desiree

   Beantwoorden
 • Hoi, mijn kat is al oud. Hoe oud weet ik niet omdat ze gedumpt is. Maar zeker zo rond de 18. Ze is een combinatie met pers met dus een persen vacht. En ze vindt kammen verschrikkelijk. Ze laat dat niet goed toe. In de winter ontstaan er viltplekken waar je bij staat. Omdat kammen bijna niet gaat scheer ik maar de viltplekken er uit met een kattentrimmer. Maar scheren vindt ze ook verschrikkelijk. Ik kan niet alles er in 1x uitscheren want ze wordt erg boos. En er komen steeds meer kleine plekjes bij (vooral rondom kop, kraag, liezen en oksels) die ik zoveel mogelijk probeer bij te houden, maar leuk vindt ze het niet en het blijft een gebed zonder einde. Ze heeft artrose, waar ze behandeling voor krijgt.
  Wat zou voor haar de beste oplossing zijn? Toch maar volledig scheren ondanks dat ze ook veel goede vacht heeft?

  Beantwoorden
  • Desiree schreef:

   Hoi Rachel,

   Dank voor je berichtje. Wat vervelend om te horen dat jouw Pers last heeft van viltplekken. Ik denk dat je eigenlijk al heel goed bezig bent. Je scheert de vervilte plekken weg.. Maak er vooral geen wedstrijd van, desnoods in ettapes. De kat helemaal scheren doe ik alleen als een kat volledig in de vilt zit. Probeer zoveel mogelijk goede vacht te sparen, het plaatje is misschien niet zo mooi, maar beter voor de vacht, huid en kat. Je kunt voor een keer een vachtvriendelijk trimster inschakelen om de vacht te verzorgen en jou te voorzien van tips. Belangrijk is om natuurlijk te zorgen dat dit volgende winter niet meer gebeurt. Belangrijkste tip is om elke dag met je handen te controleren of er beginnende klitten en vilt zit. Dit kun je met een grove metalen kam of vingers voorzichtig uitpluizen.
   Heel veel succes en mocht je verder nog vragen hebben, stuur gerust een mailtje naar: info@perfectekat.nl
   Groetjes

   Desiree

   Beantwoorden
 • Suzy Op de Beeck schreef:

  Hallo,
  Sinds twee jaar is er een gedumpte kat in onze tuin komen wonen. In de eerste periode was dat alleen merkbaar omdat er zich ‘s avonds of ‘s nachts een gevecht voor eten was met onze vaste eter. In de zomer van vorig jaar ben ik dan tussen de struiken gaan zoeken en inderdaad vrij vlug kwam er een zwartharige magere manke kat tevoorschijn, vrij vriendelijk en niet echt mensenschuw. Sindsdien werd regelmatig eten en water gegeven en voor de winter werd er een onderkomen gebouwd. Nu hebben we gemerkt dat zijn pels op grote plaatsen vervilt is, op vrij korte tijd. Ik heb nu al geprobeerd om op sommige plaatsen stukken van het vilt te knippen, maar vermits de kater niet echt tam is (je kan ze niet echt vastnemen) is dit niet eenvoudig. Naar de dierenarts gaan is niet echt een optie omdat ik hem wel eventjes kan vasthouden maar nooit lang, vertrouwen is er niet echt van de kant van de kat.
  Kan u raad geven ? Is er een goede manier om dit aan te pakken, en moet er op de vrij gekomen naakte plekken een bescherming tegen uitdrogen of bescherming tegen de zon geplaatst worden ?
  Dank bij voorbaat voor uw raad.
  Suzy

  Beantwoorden
  • Desiree schreef:

   Hoi Suzy,

   Wat geweldig om te horen dat je je zo bekommerd om deze zwerveling! Daar kunnen veel nog een voorbeeld aan nemen.
   Je geeft aan dat de vacht inmiddels aan het vervilten is. Wellicht zit er een medische oorzaak achter. Belangrijkste is dat de viltplekken worden verwijderd en de kat medisch wordt gecheckt.
   De kat kan namelijk veel pijn ervaren van viltplekken.
   Mijn advies is om de plaatselijke dierenbescherming of een dierenarts in te schakelen. Zij bezitten vangkooien en kunnen kijken of de kat een chip heeft. De eigenaar kan dan worden achterhaald, mocht de kat een chip hebben.
   Daarnaast wordt de kat dan geholpen met de vacht en medisch gecheckt. Ik kan het op afstand niet beoordelen, maar het zou goed kunnen dat er meer aan de hand is met de kat.

   Heel veel succes gewenst en mocht je verder nog vragen hebben, mail gerust naar: info@perfectekat.nl

   Groetjes Desiree

   Beantwoorden
 • Maria Rodenhuis schreef:

  Hallo, Ik heb een kat van 14 jaar oud. Toen hij vanmiddag thuis kwam zag ik dat hij hele plukken haar loslaat. Het ziet er vitachtig uit en laat meteen los. Ik heb hem geborsteld en haalde hele plukken haar uit zijn vacht. Nooit eerder meegemaakt. Wat kan dat zijn? Stress of een ziekte onder de leden?

  Beantwoorden
  • Desiree schreef:

   Hallo Maria,

   Dank voor je berichtje. Wat vervelend om te horen dat jouw 14 jarige kat last heeft van klitten/vilt. Ik zou zeker adviseren om een bezoekje aan de dierenarts te brengen. Sowieso is het belangrijk om het vilt te verwijderen, maar het is ook goed om de kat te laten checken. Helaas kom ik wekelijks tegen dat een kat ziek is en dat er daardoor vachtproblemen ontstaan.
   Heel veel succes en mocht je verder nog vragen hebben, stuur dan een mailtje naar info@perfectekat.nl

   Groetjes Desiree

   Beantwoorden
 • Mijn kat had ook altijd last van vilt in haar vacht. Wanneer het er eenmaal zit, krijg je het er niet meer uitgekamd. Ik heb dit er toen altijd uitgeknipt en vanaf die tijd ben ik haar ook vaker gaan borstelen. Hiermee kan je het goed voorkomen. Sommige katten hebben er helaas meer last van dan andere.

  Beantwoorden
 • Hoi

  Ik weet dat dit een oud bericht is maar ik werk bij een gezin die een oude kat hebben deze kat is op zijn kop en staart na helemaal vervilt. Ik vind het zo zielig en een jaar geleden heb ik hem al is helemaal gekamt toen waren het 4 plekken en ben ik zo brutaal geweest een stuk eruit te knippen maar nu is dat geen doen. Zelf zien ze het niet of boeit het ze niet. Hij eet nog zeggen ze zolang die nog eet gaat het wel goed. Kan ik zelf nog iets hier aan doen? Want deze mensen zijn wat dat te eigenwijs en ik wil mijn baan niet kwijt raken. Ik kan eventueel foto’s sturen
  Als je me een mail of mail adres stuurt

  Groeten Kim

  Beantwoorden
  • Hoi Kim,

   Wat vervelend dat jouw kat last heeft van vilt. Ten eerste: een kat zal altijd blijven eten, ookal is deze ziek. Dus helaas is dat geen graadmeter. Katten laten pijn nauwelijks merken. Mijn advies is om de eigenaren echt naar de dierenarts te sturen. Want de kat moet echt geholpen worden en heeft misschien wel gezondheidsproblemen. Je mag mij altijd foto’s sturen: info@perfectekat.nl
   Groetjes Desiree

   Beantwoorden
 • Hallo.
  Wij hebben 2 maine coon schatten. Bij allebei was de vacht prima en nooit klitten. Tot wij ze hebben laten steriliseren. Nu schieten ze steeds in de vilt. Kan het daar mee te maken hebben? Hun vacht is ook veel pluizeriger geworden.

  Beantwoorden
  • Beste Marry,

   Dank voor je berichten en het bezoeken van mijn website.
   Het kan zeker dat de sterilisatie te maken heeft met de verandering van de vacht. Maar ook het seizoen, leeftijd en leefomstandigheden kunnen hier iets mee te maken hebben.
   Mijn advies zou zijn om eens een vachtbesparend trimster te bezoeken in jouw buurt, zij kan ter plekke kijken en adviseren wat de beste verzorging is van jullie twee dames!
   Je vindt een kattentrimster via: Kattentrimsters.nl
   Veel succes!

   Groetjes Desiree

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>